Pigmentfoltos bőr okai

okokA májfoltos, pigmentfoltos bőr esztétikailag zavaró lehet, de okai nemcsak külső, hanem belső tényezőktől is függnek. Viszont, ami a legtöbbre igaz, hogy a napfény hatására válnak láthatóvá.

Belső okok:
-hormonális változások: terhesség idején a megváltozott hormon mennyiségek fokozott pigment termelődést okoznak. Legtöbbször az arcon jelentkeznek ezek a foltok. Homlokon, orcákon vagy a száj fölött. A terhesség után ezek a foltok általában maguktól visszahúzódnak.
-idősebb korban kialakuló pigmentfoltok, májfoltok főleg a kézháton, arcon alakulnak ki.
-egyes fogamzásgátlók hatására is kialakulhatnak

Külső okok:
A bőr sérülése során, ha napfény éri a felszínt, a gyógyulási folyamat alatt, fokozott melanin termelődés lép fel. Így a sérülés pigmentfoltal gyógyul. Ez a sérülés lehet egy balesetből származó seb, gyulladt pattanás, napégés, gyantázás vagy egyéb égési sérülések. Mivel a sérült területen egy friss új bőrréteg alakul ki, mely még nem elég vastag, a nap sugárzás hatására, hogy a szervezet védje az új hámot fokozott pigment termel. Ekkor alakulhatnak ki a a sötét foltok a bőrfelszínen.

A májfolt, pigmentfolt kezelése több féle módon történik. Először is meg kell keresni a keletkezés okát. Az okot meg kell szüntetni, majd halványító, hámlasztó kezelésekkel lehet megszüntetni a problémát.

Fontos a megelőzés is. Az első tavaszi napsugár megjelenésekor, de télen is erős napsugárzás alkalmával( vagy síelésnél) fényvédő krémet kell használni. A megfelelő faktor szám a SPF 30 vagy SPF 50.