májfolt

Májfolt

Mik azok a májfoltok?

A májfoltok barna, éles szélű pigmentfoltok.

Az orcákon, a homlokon és a száj körül alakulnak ki.
Elsősorban a nőket érintik: a bőrelváltozással szembesülő páciensek mintegy kilencven százaléka a gyengébb nem képviselői közül kerül ki. A májfoltok általában jóindulatúak, azonban, ha viszketni kezdenek, színük vagy méretük megváltozik, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a bőrrák bizonyos fajtái nagyon hasonlítanak rájuk; így feltétlenül ki kell vizsgáltatnunk, ha el akarjuk kerülni a súlyosabb problémákat.májfoltok okai

A májfoltok kialakulására való hajlam örökölhető.

A napfény fokozza azok megjelenését, hiszen annak hatására a melaninpigment-termelés fokozódik, a bőr bizonyos részeken sötétebbé válik. Hormonális problémák, például fogamzásgátló vagy bizonyos hormontartalmú gyógyszerek szedése, a méh- és petevezetékek betegségei is okozhatják. A terhesség középidejében gyakran előfordul, szülés után azonban szép lassan elmúlik. A májfoltok általában pubertáskor után jelentkeznek. A meglévő májfoltokat a túlzott napfény sötétíti, így az érintettek számára a napozás és a szolárium kerülése javasolt. A menopauza egyik kísérő jelenségei is lehetnek az arcon és a kézfejen megjelenő, úgynevezett öregségi foltok. Ezen kívül a foltok májműködési zavarra szedett gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhetnek.
májfoltkezelés házilag

májfolt halványítás

A szeplőket és májfoltokat megpróbálhatjuk házilag is kezelni, halványítani; a népi gyógyászat sok hatékony megoldást ismer. Napi egyszer kenjünk a bőrünkre egy teáskanál natúr joghurtból és ugyanennyi mézből álló keveréket, hagyjuk hatni fél óráig, majd mossuk le. Az író ugyanúgy megfelel erre a célra, de a citromleves lemosás is segíthet. Naponta kétszer töröljük át az arcot citromlével átitatott vattával; az enyhén savas folyadék eltávolítja az elhalt hámsejteket, így halványítja a foltokat.
Az aloe vera növény levelében található zselészerű anyag szintén elősegíti a hámlasztást, illetve az új bőrsejtek képződését; ezt is használhatjuk akár naponta. Ideiglenesen a foltokat jól fedő alapozóval vagy korrektorral is eltüntethetjük. A szeplős bőrűek a komolyabb problémák kialakulásának megelőzésére nyáron a legmelegebb időszakban, 10.00 és 14.00 között kerüljék a napozást, illetve rendszeresen használjanak napvédő krémet, ne csak strandoláskor. Legalább fél órával a szabadban végzett tevékenység megkezdése előtt kenjék be magukat alaposan magas faktorszámú naptejjel, és viseljenek széles karimájú kalapot, amely eltakarja az érintett bőrfelületet a nap sugarai elől.

bőrgyógyászati májfolt kezelés

A bőrelváltozás súlyosabb esetben bőrgyógyászati beavatkozással korrigálható; ilyenkor a foltokat roncsolással távolítják el.

hámlasztás

Kíméletesebb kezelésforma az azelainsav-tartalmú készítményekkel való hámlasztás, ez otthon is elvégezhető, azonban csak több hónap alatt alakul ki látható eredmény. A krém használata alatt gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről, ugyanis a bőr érzékenyebbé válik. Komolyabb eljárás a cryopeeling, melynek során folyékony nitrogén sprayt porlasztanak a bőrre, amely tulajdonképpen „megfagyasztja” azt. A bőrréteg lehámlik, majd új réteg keletkezik.
Lézeres májfolt eltávolítás

A májfoltokat lézerrel is el lehet távolítani.

A fény a sötétebb bőrfelületen elnyelődik, és roncsolja a májfolt szerkezetét. A folt maradványait a „szervezet takarítói”, a fehérvérsejtek tüntetik el. A kezelés alatt az irritáció elkerülése érdekében hűvös zselét visznek fel a bőrfelületre. A kezelés megkezdése előtt egy kisebb területen elvégeznek egy tesztet, hogy megnézzék, hogyan reagál a bőr a lézerre. A kezelést követően a bőr kipirosodhat, azonban ez pár perc múlva eltűnik. Két-három nap alatt lehámlik az adott bőrfelület, ezután ismét vörösödés tapasztalható, maja a bőr két hét alatt regenerálódik. A tökéletes eredményhez több kezelés is szükséges lehet, de ezek közt legalább hat-nyolchétnyi szünetet kell tartani.

a májfolt kezelés előtt

A páciens a megbeszélt időpontban megjelenik a klinikán, ahol felveszik az adatait. A személyes konzultáción a szakember tájékoztatja a kezelésről, ismerteti vele annak menetét, a beavatkozás előtti és utáni teendőit, a kezelés kockázatait, mellékhatásait. A bőrtípus meghatározása után a bőrgyógyász összeállítja a kezelési tervet. A beleegyező nyilatkozat aláírása után megkezdődik a kezelés. Fontos, hogy a beavatkozás előtti két hétben a beteg már ne menjen szoláriumba, ne napozzon, és ne vegyen igénybe szőkítő vagy mélyhámlasztó kezeléseket. A kezelésre smink és más kozmetikum felvitele nélkül kell érkezni.

a májfolt kezelés menete

A kezelendő felület megtisztítását, majd a lehűtött géllel való bekenését követően a szakember az előzőleg beállított paramétereknek megfelelően elvégzi a beavatkozást. Az irritált bőrfelületet jégzselével vagy bőrnyugtató spray-vel kezelik.

májfolt kezelés utáni teendők

A kezelés után egy ideig kerülni kell a napozást, a szoláriumot és az önbarnító készítmények használatát. A durvább szőrtelenítési eljárások (gyanta, szőrtelenítő krém, epilátor) és az illatanyagot tartalmazó vagy hámlasztó hatású kozmetikumok ugyancsak kerülendők. Az érintett bőrfelületet ne vakarjuk vagy kapargassuk. Kerüljük a forró fürdőt és zuhanyt, ne ússzunk klóros vízben, például uszodában. Gondoskodjunk a kezelt felület rendszeres letisztításáról, és tartsuk mindig szárazon. Két hétig használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Ha a kezelés után bármilyen olyan kellemetlenséget tapasztalunk, amelyet a bőrgyógyász korábban nem említett mellékhatásként, azonnal forduljunk orvoshoz.

A májfoltok önmagukban nem veszélyesek.

A májfolt belső szervek rendellenességét jelezheti, ezért tanácsos bőrgyógyászhoz vagy a háziorvoshoz fordulni!

Persze előtte megpróbálhatja a pigmentfoltokat házi praktikákkal is halványítani.