Mi okozza a csalánkiütést?

A csalánkiütés rendkívül változatos – allergiás reakció okozza
A csalánkiütés megjelenése rendkívül változatos formát mutathat. Az apró piros pöttyöktől kezdve a tenyérnyi vagy még nagyobb, összefüggő, vörösen duzzadó és lüktető, ödémás bőrfelületekig minden elképzelhető. A hólyagok megjelenését nem fertőzés okozza, hanem allergiás reakció áll a háttérben.


Mint más allergiák esetében is előfordul, szélsőséges esetben nehézlégzést is okozatnak ezek a tünetek.

Okai:
Okozója általában valamilyen allergiát kiváltó táplálék, vagy a bőrünket érintő, esetleg belélegzett anyag lehet. Sajnos a legtöbb esetben nagyon nehéz a kiváltó okokat beazonosítani, hiszen gyakran előfordul, hogy a kiütések pár perc alatt kialakulnak, majd néhány óra, nap vagy esetleg hét után egyszer csak eltűnnek.
Érdemes ilyenkor elgondolkodni, hogy kapcsolatba kerültünk-e az utóbbi időben olyan szerrel (mosószer, mosogatószer, illatszer), olyan étellel vagy itallal, a háztartásban használt tisztítószerrel, amely ezt az allergiás reakciót válthatta ki a szervezetünkből.
hólyagok felülete viszkethet

A hólyagok felülete viszkethet, de tanácsos elkerülni a vakarózást, hiszen a vérbő felület könnyen sérül, kisebesedik. A lüktető és forró érzést, valamint a viszketés hűsítő krémekkel, hideg borogatással enyhíthetjük.

Kezelése:
Gyógyítása kálium, illetve kálium-magnézium készítmények fogyasztásával, antihisztamin (antiallergén gyógyszer) adagolásával lehetséges. Az allergiás reakciók jól karbantarthatóak homeopátiás histaminnal és egyéb célzott szerekkel.

Általában a hólyagok nyom nélkül eltűnnek és utókezelés nem szükséges. Azonban ha szervezetünk már reagált valamire hasonló allergiás reakcióval, várható, hogy más esetben is ugyanígy fog tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.