Mi okozza a csalánkiütést?

A csalánkiütés rendkívül változatos – allergiás reakció okozza
A csalánkiütés megjelenése rendkívül változatos formát mutathat. Az apró piros pöttyöktől kezdve a tenyérnyi vagy még nagyobb, összefüggő, vörösen duzzadó és lüktető, ödémás bőrfelületekig minden elképzelhető. A hólyagok megjelenését nem fertőzés okozza, hanem allergiás reakció áll a háttérben.


Mint más allergiák esetében is előfordul, szélsőséges esetben nehézlégzést is okozatnak ezek a tünetek.

Okai:
Okozója általában valamilyen allergiát kiváltó táplálék, vagy a bőrünket érintő, esetleg belélegzett anyag lehet. Sajnos a legtöbb esetben nagyon nehéz a kiváltó okokat beazonosítani, hiszen gyakran előfordul, hogy a kiütések pár perc alatt kialakulnak, majd néhány óra, nap vagy esetleg hét után egyszer csak eltűnnek.
Érdemes ilyenkor elgondolkodni, hogy kapcsolatba kerültünk-e az utóbbi időben olyan szerrel (mosószer, mosogatószer, illatszer), olyan étellel vagy itallal, a háztartásban használt tisztítószerrel, amely ezt az allergiás reakciót válthatta ki a szervezetünkből.
hólyagok felülete viszkethet

A hólyagok felülete viszkethet, de tanácsos elkerülni a vakarózást, hiszen a vérbő felület könnyen sérül, kisebesedik. A lüktető és forró érzést, valamint a viszketés hűsítő krémekkel, hideg borogatással enyhíthetjük.

Kezelése:
Gyógyítása kálium, illetve kálium-magnézium készítmények fogyasztásával, antihisztamin (antiallergén gyógyszer) adagolásával lehetséges. Az allergiás reakciók jól karbantarthatóak homeopátiás histaminnal és egyéb célzott szerekkel.

Általában a hólyagok nyom nélkül eltűnnek és utókezelés nem szükséges. Azonban ha szervezetünk már reagált valamire hasonló allergiás reakcióval, várható, hogy más esetben is ugyanígy fog tenni.

Vélemény, hozzászólás?