Előzze meg a pigmentfolt kialakulását

napozasA napsugárzás nyáron 10 és 16 óra, az év további részében pedig 10 és 14 óra között a legerősebb. Ha lehet, ebben az idő­szakban kerüljük a napfényt.
Mindennap, fél órával azelőtt, hogy kilépnénk a szabadba, kenjünk naptejet azokra a testrészeinkre, amelyeket nem takar a ruhánk — különösen az arcunkra és a kézfejünkre. Válasszunk legalább 15-ös fényvédő faktorú krémet.

A pigmentfoltok el­leni leghatékonyabb védelmet nyújtó készítmények cink-oxi­dot vagy titánium-dioxidot tartalmaznak. Ha hosszabb időt töltünk a szabadban, karóránként kenjük be a bőrünket.

Viseljünk legalább 10 cm széles karimájú kalapot, amely le­árnyékolja az arcunkat és a nyakunkat, így megakadályozza a foltok kialakulását ezeken a területeken.Válasszunk pamutbé­léses fejfedőt; a szalmakalap nem nyújt hathatós védelmet.

A napon tartózkodás után használjunk E-vitamin-olajat. Az E-vitamin mint antioxidáns közömbösíti a bőrkárosító szabad gyököket, így segíthet megelőzni a pigmentfoltok kialakulását. Vigyázat! Csak napozás után kenjük be vele a bőrt, mert nap­fény hatására maga az E-vitamin is termel szabad gyököket.

Vélemény, hozzászólás?