Bőrgomba tünetei

A bőrgomba fertőző bőrbetegség, amely érintés útján terjed, fertőzött bőrfelülettel való direkt kontaktus révén, vagy olyan tárgyak érintésével, amelyek felületén a kórokozók megtalálhatóak.
Nedves és meleg, első sorban sötét helyeken telepszenek meg és szaporodnak a bőrbetegséget okozó gombák, amelyek úgy kerülhetnek a bőrünkre, ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai szabályokat.

Bőrgomba melegágyai

Elsősorban sokak által látogatott uszodák, edzőtermek és egyéb közösségi fürdőszobák és öltözők lehetnek a bőrgomba melegágyai.
Ezért nagyon javasolt ilyen helyeken a zuhanyzóban is a gumipapucs használata és kerülni kell a csupasz bőrfelület érintkezését a padokkal, a mosdókkal a zuhanyzó falával vagy tálcájával.
bőrgomba fajtái

A kórokozónak több válfaja van, ezek közül van, amelyik inkább a körmön, van amelyik a nemi szervek tájékán és van amelyik a lábfejen és a lábujjak között telepszik meg előszeretettel.
Összességében a teljes bőrfelületen megjelenhet gombás fertőzés.
Jellemzően a sötét, nedves és befülledésre hajlamos területek a veszélyeztetettek. Emiatt érdemes pamut fehérneműt és zoknit használni és ügyelni a ruhaneműink és a lábbelik megfelelő szellőzésére.

Bőrgomba tünetei

A bőrgomba tünetei között minden esetben szerepel

  • a bőr pirulása
  • erős viszketés
  • hólyagosodás
  • hámlás.
  • A kiszáradt bőr gyakorta be is repedhet.

 

Vélemény, hozzászólás?