májfolt

Házi praktikák a májfoltok eltűntetésére

A pigmentfoltok eltünte­tése házi praktikákkal

Halványítás

Legalább naponta kétszer mossuk le a bőrt egy citrom levével.  Az enyhén savas citromlé eltávolítja a bőr legfelső, elhalt hámsejtjeit, ezáltal eltünteti vagy elhalványítja a májfoltokat.
Keverjünk össze 1teáskanál natúr joghurtot 1 teáskanál mézzel.
Kenjük a bőrre, hagyjuk rajta 30 percig, majd öblít­sük le. A műveletet naponta egyszer végezzük.
Az aloe vera leveléből kipréselt zselében olyan vegyületek vannak, amelyek lehámlasztják az elhalt sejteket, és serkentik az új hámsejtek termelődését. Használjuk naponta egyszer-két­szer. Kipróbálhatunk aloe verát tartalmazó készítményeket is.
A népi gyógyászat az írót javasolja a pigmentfoltok eltünte­tésére, mivel a benne lévő tejsav finoman lehámlasztja a nap ál­tal károsított és elszíneződött területeket.

rejtőzködés

Álcázzuk a pigmentfoltokat illatszerüzletben vagy patikában kapható korrektorral. Ezeknek a termékeknek egy részét ola­jokkal is dúsítják, hogy hidratálják a bőrt. Kérjük meg az el­adót vagy a gyógyszerészt, hogy segítsen kiválasztani a bő­rünkhöz legjobban illő színárnyalatot (általában egy kicsit vi­lágosabbat a bőrünk tónusánál), és mutassa meg, hogyan kell alkalmazni a készítményt.

a megelőzés ereje

A napsugárzás nyáron 10 és 16 óra, az év további részében pedig 10 és 14 óra között a legerősebb. Ha lehet, ebben az idő­szakban kerüljük a napfényt.
Mindennap, fél órával azelőtt, hogy kilépnénk a szabadba, kenjünk naptejet azokra a testrészeinkre, amelyeket nem takar a ruhánk — különösen az arcunkra és a kézfejünkre. Válasszunk legalább 15-ös fényvédő faktorú krémet.

A pigmentfoltok el­leni leghatékonyabb védelmet nyújtó készítmények cink-oxi­dot vagy titánium-dioxidot tartalmaznak. Ha hosszabb időt töltünk a szabadban, karóránként kenjük be a bőrünket.
Viseljünk legalább 10 cm széles karimájú kalapot, amely le­árnyékolja az arcunkat és a nyakunkat, így megakadályozza a foltok kialakulását ezeken a területeken.Válasszunk pamutbé­léses fejfedőt; a szalmakalap nem nyújt hathatós védelmet.
A napon tartózkodás után használjunk E-vitamin-olajat. Az E-vitamin mint antioxidáns közömbösíti a bőrkárosító szabad gyököket, így segíthet megelőzni a pigmentfoltok kialakulását. Vigyázat! Csak napozás után kenjük be vele a bőrt, mert nap­fény hatására maga az E-vitamin is termel szabad gyököket.

hasznos:

Ha a házi patika szereivel nem sikerű a pigmentfol­tokat elhalványítani, a kör­zeti orvosunk ajánlhat olyan bőrgyógyászt, aki lé­zeres kezeléssel vagy folyé­kony nitrogén alkalmazásá­val eltünteti őket. (Ezeket a kezeléseket a társada­lombiztosítás nem támo­gatja.)
Az öregségi foltok álta­lában jóindulatúak. Ha azonban az egyik bizseregni, viszketni kezd, a mérete vagy a színe megváltozik, a széle egyenetlenné válik, esetleg vérezni kezd, hala­déktalanul forduljunk or­voshoz.

bőrrák és a pigment foltok

A bőrrák bizonyos fajtái – például a melanóma – megjelenésükben nagyon hasonlíthatnak az öregségi foltra.

Amennyiben bármilyen bőrelváltozást tapasztal testén, azonnal forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz. A rosszindulatú bőrrák egy nagyon agresszív és könnyen és gyorsan áttétet képező betegség, amely időben felismerve hatékonyan kezelhető!

Néhány hasznos tanács, amelyek forrása: az otthonigyogymodok.hu